Kaikkeen tekemiseen pitäisi olla motivaatiota. Sen löytäminen on kyllä joskus aika vaikeaa. Ihmiseltä odotetaan jatkuvasti jonkinasteista suorittamista, että syntyy oikein paineita olla tehokas.

Motivaatioköyhällä työpaikalla pitää kokoajan näyttää tekevänsä jotain, vaikkei oikeasti olisikaan mitään tähdellistä juuri sillä hetkellä. Kukaan ei oikein osaa olla rento ja pitää sitä taukoa ihan rehellisesti. Ainakin suomalaisesta vinkkelistä turha paikallaan oleminen työnantajan kalliilla ajalla on lähinnä lintsaamista. Urheilussakin pitäisi kokoajan suorittaa ja olla joka kerta parempi. Siis vielä pahempi tilanne kuin työpaikoilla. Ei ole ihme, että urheilijat näyttävät ikäistään vanhemmilta. Urheilu sopii todellisen kilpailuvietin omaaville ihmisille, sillä useimmiten suurimpana motivaattorina on maine ja kunnia. Kivana lisänä ja ‘motivointi keinoina’ raataminen, piiskaaminen ja omien suoritusten aliarvioiminen. Ympäristön paine on myös tehokas motivaation hukkaamiskeino. Jos tekeminen tuntuu lähinnä pakkopullalta, voi olla varma, että motivaatio on menetetty. Sen uudelleen löytämiseen on tosin keinoja kunhan antaa itselleen vähän tilaa ajatella.

Motivaation etsintä ympäristöstä

Tässä kohtaa kannattaa mennä metsään, kirjaimellisesti. Luonto on mitä parhain paikka saavuttaa henkinen tila, jossa ajatukset saavat selkeän linjan, ruumis rentoutuu ja silmä lepää. Luonnon vaikutusta motivaation kohottajana ei voi liikaa hehkuttaa. Luonnossa ihminen saa aikaan huomattavasti enemmän, sillä sen luoma tyyni, ärsykkeetön ympäristö on oiva paikka omien prioriteettien ja halujen järjestyksen löytämiseen.

Luonto voi toimia innoittajana johonkin uuteen ja avata silmiä monessakin asiassa. Luonnon keskellä saa ideoita ja takkuiseenkin ongelmaan saattaa löytyä ratkaisu. Luonto inspiroi ja antaa puhtia. Tämän huomaa helposti niistä risto reippaista siellä työpaikalla, jotka aina puhkuvat energiaa ja ideoita maanantaiaamuisin, kunhan ovat ensin tehneet aamulenkkinsä luonnonhelmassa ennen töihin tuloa. Ei välttämättä huono idea kokeiltavaksi, vaikka ihan pelkkä kävelykin auttaa. Koira saattaisi toimia tässä oivana motivaattorina ja mukavana lenkkiseurana. Tästä aiheesta voidaan myös puhua motivoinnin lähteenä. Eläimet tutkitusti motivoivat ihmisiä ulkoilemaan enemmän ja myös harrastamaan uusia lajeja. Koiran kanssa pitää jokatapauksessa käydä lenkillä ja puuhastella, joten on luontevampaa ehkä ulkoilla ja harrastaa uskollisen ystävän kera. Koira motivoi myös tutustumaan uusiin ihmisiin lenkkipolun varrella. Eläinten kanssa touhuaminen saattaa viedä jopa mukanaan niin, että löytää itsestään uusia puolia, ja innostuu aivan toisenlaisista harrastuksista kuin olisi voinut kuvitella. Myös omat ystävät usein motivoivat meitä esimerkiksi tärkeiden ratkaisujen tekemisessä. He saattavat toimia esimerkkinä meille, ja koska arvostamme ystäviemme mielipiteitä ja kokemusta, motivaation löytäminen tätä kautta on realistista.

Motivoiko rahallinen hyöty?

Rahaa ja palkkioita pidetään aina hyvinä motiiveina suorittaa jotain. Ja on usein käytetty porkkana. Tässä piilee kuitenkin se erheellinen ajatus, että tekeminen olisi tällöin mielekästä. Sitä se ei välttämättä ole, sillä motiivi ei silloin lähde ihmisestä itsestään ja omasta oivaltamisesta. Tämä keino on useimmiten työnantajien suosiossa, sillä hieman kuin ‘oheistuotteena’ työntekijät saadaan puurtamaan entistä enemmän tavoitellessaan taloudellista hyötyä. Ei motivoiva tekniikka pidemmän päälle.

Motivoiko rahallinen hyöty?

Raha voi tuoda suorittamiseen lisää paineita, ja mikäli suorituksessa epäonnistuu ja palkinto jää saamatta, pettymys on aina dramaattisempi kokemus. Välttyäkseen tältä, on mietittävä rahallisesti palkittaviin tekoihin toisenlainen motivaatio, jolloin tuntee jokatapauksessa saavuttaneensa joitain, vaikkei täydellisesti onnistuisikaan. Motivaation lähteenä ei voi toimia pakko tehdä jotain. Mikään ei ole masentavampaa kuin koettaa repiä itsensä ylös ja ulos siksi että niin kuuluu tehdä. Siksi meillä täytyy olla motivaattoreita. Syyn ja tarkoituksen löytäminen tekemiseen on hieno tunne ja motivoi kohti uusia saavutuksia.

Kategoriat: Brändin