Erilaiset menestystarinat, motivaatiokoulutukset, mentoroinnit, life coach -toiminta ja muut samaan aiheeseen liittyvät asiat ovat tänä päivänä läsnä aivan kaikkialla. Hei hyvät ihmiset, mistä sitä motivaatiota saa ja mitä menestykseksi sanotaan? Miten tulla menestyjäksi? Mistä hakea motivaatiota? Mikä on tavoite? Onko menestymisellä selkeää tavoitetta tai lopputulosta?

Sukupolven Kirous

Netti on mahdollistanut nopean tiedon kulun. Kun aikaisemmin, vuosikymmeniä sitten, ihmiset näkivät ja tunsivat toisensa tapaamisten ja puhelinsoittojen kautta, netti on helpottanut viestintää merkittävästi. Julkkiksista saatiin tietoa erilaisista muotilehdistä, mutta he olivat jotain täysin muuta, ikään kuin jonkun toisen maailman edustajia, eikä heidän menestys vaikuttanut meihin liikaa. Sosiaalisen median tuomat mahdollisuudet ovat saaneet meidät kiinnostumaan myös muista ihmisistä: niistä tavallisista ihmisistä, joita on ympärillämme joka päivä. Ja sosiaalinen media voi vaikuttaa meihin eri tavoin: jotkut innostuvat toisten tekemisistä, jotkut saavat motivaatiota ottamalla mallia hienoista menestystarinoista, ja jotkut vain masentuvat. Tällaista masennusta ollaan jopa jo tutkittu, ja päädyttiin siihen, että sosiaalisen median tarkastelun jälkeen syntyvä uupumus on aika yleinen ilmiö. Moni ihminen selailee menestyvien ihmisten tarinoita, miettii omaa elämää näihin tarinoihin verrattuna ja masentuu. Ihan tavallinen reaktio, kun yhtäkkiä joku meistä ymmärtää, että samaa ikää, sukupuolta ja rotua oleva henkilö on päässyt menestystarinassaan paljon pidemmälle kuin lukija itse. Mutta hei, tärkeä kysymys tähän väliin: mitä menestys oikeasti on?

menestys

Amerikkalainen unelma. Sanoisin, että suomalainen unelma vastaa amerikkalaista unelmaa hyvin pitkälle. Menemme kouluttautumaan sen takia, että hyvin koulutettu ihminen tulee menestyjäksi paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin täysin kouluttamaton. Ahmimme terveellistä ruokaa ja hikoilemme kuntosaleissa, koska yksi nykyajan menestyksen piirteistä on terve ja erittäin kaunis vartalo. Harrastamme kaikkea uutta ja trendikästä. Luemme uusia, trendikkäiksi luokiteltuja kirjoja, ja käymme elokuvateattereissa ihmettelemässä uutuuksia. Teemme paljon töitä ja yritämme kehittyä urassamme koko ajan; haemme haasteita itsellemme. Ostamme autoja, asuntoja, kesämökkejä, veneitä, moottoripyöriä ja pokeripöytiä ja toivomme, että joskus hienona päivänä tulemme käyttämään niitä kaikkia säännöllisesti – mutta ei vielä nyt, vaan parempina aikoina. Milloin ne paremmat ajat tulevat? Mikä on oman menestystarinasi onnellinen loppu?On mahtavaa, että jotkut ihmiset keskittyvät menestykseen sen takia, että tietävät tasan tarkkaan, mitä he omalta elämältään haluavat. Joillekin itse työ on koko elämä: tätä nähdään silloin, kun ihminen on oikeasti kiinnostunut tehtävistään ja hänen silmissään näkyy aina uusia ideoita. Tällainen skenaario on kuitenkin valitettavasti enemmän poikkeus kuin sääntö. Muut tekevät kovasti töitä vain ja ainoastaan sen eteen, että heitä voitaisiin sanoa menestyjiksi. Haloo, herätys! Missä vaiheessa olet tyytyväinen itseesi ja voi sanoa, että nyt olet menestyjä? Onko tällaista hetkeä olemassa vai meinaatko pyrkiä menestyjäksi vielä koko loppuelämäsi aikana?

voittaja

Ei se ihmisen menestys ole sitä, mitä yhteiskuntamme asiasta kuvittelee – eikä sitä saisi ajatella aina samalla tavalla koko yhteiskunnan kanssa. Meitä on erilaisia joka lähtöön. Jollekin ihmiselle menestys tarkoittaa kirjaimellisesti asiantuntijan uraa hyvässä firmassa, esimerkillistä perhettä ja tilavaa perheautoa sekä kesämökkiä järven rannalla, mutta minkä takia sinun menestyksen pitäisi olla samanlainen? Kun olet yrittänyt paljon kaikkea, kun olet väsynyt, kun oma elämä ei tunnu tarpeeksi kiinnostavalta eikä kovin tärkeältä, kun masennut, kun mikään ei inspiroi eikä innosta, muista yksi helppo asia: meillä on jokaisella oltava oma henkilökohtainen käsitys menestyksestä. Siinä vaiheessa, kun joudut hakemaan motivaatiota menestykseen jostain muualta kuin itsesi sisältä, lähde muuttamaan käsitystäsi menestyksestä. Kyllä toimii.

Kategoriat: Motivaation