Kun rakennamme omaa menestystarinaamme ja kun olemme osanneet valita omat menestyksemme osa-alueet oikein, olemme motivoituneita ja innostuneita. Hyvää uraa menestyksenä pitävät ihmiset keskittyvät töihin, akateemista menestystä hakevat keskittyvät koulutukseen ja erilaisiin tutkimuksiin, hyvää ja kaunista kehoa rakentavat ihmiset ovat innoissaan treeneistään, perheäidit pitävät hyvää huolta lapsistaan ja kodistaan kehittämällä heitä kaikkia ja sen kautta myös itseään koko ajan. Jatkuva menestyksen rakentaminen ilman motivaation puuttumista tarkoittaa, että nyt ollaan valittu oikea polku – onneksi olkoon jo siitä! Mutta mistä puhuin otsikossa?

Ulkopuolisen Näkökulma Merkitsee

Kun omasta mielestämme meillä menee kaikki hyvin ja olemme koko ajan erittäin innostuneita ja motivoituneita tekemisiimme, keskitymme koko ajan yhä enemmän ja enemmän juuri siihen, mikä tuottaa hyviä tuloksia. Jätämme monesti kaikki häiritseviltä tuntuvat tekijät, jotka vain vievät meidän arvokasta aikaa, ja varjoon jäävät helposti harrastusten lisäksi myös ystävät, lomat ja matkailu – ja hauskanpito. Siinä vaiheessa, kun joku ystävistä sanoo, että olet nyt keskittynyt omiin tekemisiisi liikaa, tilanne tuntuu oudolta: miten niin? Tämähän on minun hyvä ystäväni, johon luotan ja jonka mielipiteitä arvostan, mutta onko asia nyt niin, että hänkin tuli minulle kateelliseksi? No niin: ensimmäisten kellojen pitäisi alkaa soida jo tässä vaiheessa – ja kovaa.

Ulkopuolisen Näkökulma Merkitsee

Ei ole mitään huonoa siinä, että keskitymme omiin tekemisiin erittäin paljon ja joidenkin ihmisten mielestä jopa aivan liikaa. Riskejä on kuitenkin tässäkin ihanteellisessa tilanteessa: muu elämä menee ohi. Jokainen innostunut kaveri vastaa nyt tähän, ettei häntä kiinnosta ollenkaan se muu elämä, joka ohi menee, sillä kun se kerran menee, niin ei sitä edes tarvita. Mutta tosiasia on se, että ihmisellä pitää olla vaihtelua ja kaverisi on hyvin todennäköisesti ihan oikeassa.

Enemmän Vaihtelua, Enemmän Lepoa, Enemmän Saavutuksia

Muistatko sen tunteen, kun olet kirjoittanut yläasteella jonkun esseen ja palautit sen opettajalle, ja kun se tuli takaisin odotettua huonommalla arvosanalla, ihmettelit kirjoittamaasi tekstiä? Mitä silloin oli mielessä? Olethan lukenut kirjoittamasi esseen läpi vielä ennen palauttamista ja korjasit sieltä kaikki virheet, jotka löysit, mutta nyt kun luet sitä samaa tekstiä pari päivää myöhemmin, olisit kirjoittanut monen asian toisin. Tätä se tilanteesta irtautuminen on. Kun syvennyt yhä enemmän ja enemmän tiettyyn asiaan, näköalasi kapenee koko ajan. Ensin pikku hiljaa, mutta mitä syvemmälle menet, sitä nopeammin menetät kaikkea, mitä sivunäöllä olisit havainnut – jos vaan olisit jaksanut kiinnittää arvokasta huomiotasi siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Ja niin: kyllä se aina toimii, kun elämässä on vaihtelua. Tällöin osataan arvostella omia saavutuksia paremmin ja kehitysideoita tulee mieleen helpommin ja useammin, kun asioita katsotaan ikään kuin ulkopuolelta, toisen ihmisen näkökulmasta.

Enemmän Vaihtelua, Enemmän Lepoa, Enemmän Saavutuksia

Vaihtelu voi olla erilaista, kunhan se merkitsee irtautumista oman menestystarinan rakentamisesta edes hetkeksi. Vaihteluna voidaan pitää sekä ystävien kanssa vietettyä aikaa tai lomailua että toisen harrastuksen tai uuden ammatin oppimista. Aivoissa pitää tapahtua monipuolista toimintaa – ja kyllä, matkailun tai lomien aikana sitä toimintaa myös tapahtuu. Vaihtelu on erittäin tärkeää monipuolisen kehityksen kannalta, mutta vielä tärkeämpää se on nimenomaan sen takia, etteivät aivomme jumitu vain yhteen tiettyyn asiaan. Mutta eihän siinä ole mitään huonoa, vai mitä? Siinä vaiheessa, kun voimat yhtäkkiä loppuvat ja huomaatkin tekeväsi töitä menestystarinasi kanssa jo vuosiin ilman mitään taukoja, ymmärrät kyllä, missä se riski piilee. Toivottavasti tätä ei kuitenkaan sinulle koskaan tapahdu, sillä elät monipuolista elämää.

Kategoriat: Motivaation